AFL 2024

Nová sezona rakouské AFL začíná už za týden a znovu to bude s českým zástupcem. Prague Black Panthers mají z minulého ročníku nedokončenou práci, a v tomto roce se budou konečně snažit dovést titul pro vítěze AFL do hlavního města České republiky.

Náš celek měl vloni naprosto historickou základní část, když dokázal 10 krát v řadě vyhrát a neokusil hořkost porážky. Ve své cestě za perfect regular season dokázali naši hráči porazit na jejich hřišti i Vienna Vikings či Graz Giants a před playoff byli velkým favoritem na zisk titulu. Semifinále ale bohužel našemu týmu na domácí půdě nevyšlo a museli se sklonit před Vienna Vikings. Ti nakonec ve finále podlehli městským rivalům Danube Dragons, kteří brali druhý titul v řadě.

I tak perfektní minulý ročník znamenal, že Black Panthers vsadili na staré známé tváře a spojení, které minulý rok tolik fungovalo. Hlavním trenérem zůstává Spencer Ford, který vedl tým i v minulém roce a pod jeho taktovkou tým šlapal jako dobře namazaný stroj. Ford bude i nadále působit i jako ofenzivní koordinátor a k dispozici bude mít loňského MVP AFL - QB Tylera Jarnagina, který se také vrací ke své druhé sezoně v Praze. Útok ale dostál jiných dílčích změn, do fotbalového důchodu odešla dlouholetá stálice a kapitán týmu WR Jan Štiegler a jeho místo by mělo být zaplněno mladíky jako je Dorostenec roku v ČR Jan Vrňata, či další mladíci David Dohnal nebo Sebastien Crosby. Ve skupině WR ale zůstávají jiné hvězdy a to WRs Jakub Woleský a Kamil Roba. Na pozici runningbacka přišel Jakub Březina, která se zapojí do velmi dobré skupiny vedené zkušeným Matějem Reinvartem či mladým Pavlem Prokopem.

Defenzivním koordinátorem také zůstává Esteban Avila, který vloni pokračoval v práci Tylora Breitzmena, kterou započal několik let nazpět a PBP D znovu byla velmi tvrdou jednotkou. Druhým americkým importem se stává DB Jalen Dennis, který působil v NCAA na univerzitě Missouri Southern State. Do sestavy se do zranění vrací CB Filip Ondrášek, který by společně s Jakubem Radou, Janem Kabátem, Viktorem Jeníčkem a dalšími skvělými hráči měl vytvořit jeden z nejlepších defenzivních backfieldů ligy. Ve středu obrany bude tvrdit muziku kapitán týmu LB Tomáš Svoboda, který dlouhodobě patří k nejlepším hráčům týmu.

Black Panthers mají tedy rozhodně dobře nabito na další sezonu, která doufejme skončí týmovým vítězstvím v Austrian Bowlu. Vše začíná už příští týden venkovním zápasem v Grazu. První domácí zápas odehrajeme 24.3.2024 od 15:00 na SK Prosek Praha, v odvetě za poslední dvě semifinále ligy.

Zapište si tedy data do kalendářů, PBP jdou do boje o Austrian Bowl!

Jan Štiegler