Bronz z AFL 2023

Pro mužský tým Prague Black Panthers bohužel sezona AFL skončila předčasně. Po historické základní části rakouské ligy, kterou zakončil náš tým s perfektní bilancí 10-0 na prvním místě tabulky, nezvládl nástrahy semifinále a na domácím hřišti prohrál s Vienna Vikings 17-27. Po bolestivém konci sezony, tak náš celek bere po roce bronzové medaile za celkové třetí místo. I tak se jedná o skvělý výkon a náš tým může být na letošní sezonu nesmírně pyšný.

PBP měli letos celek, který po celý rok ukazoval neskutečnou vnitřní sílu, když dokázal vyhrávat těsné zápasy. Například duel proti Vikings v základní části, které rozhodlo až prodloužení a poprvé v týmové historii zisk skalpu nejlepší evropské organizace amerického fotbalu. Nebo dvoubodová konverze v Grazu, která zajistila našemu týmu základní část bez prohry a historické první místo tabulky. Black Panthers složili tým, který čítal zkušené veterány, kterými byli kapitáni celku Jan Štiegler, Jakub Woleský, Tomáš Svoboda a Jan Kabát, ale zároveň i dravé mladí z PBP Academy, které postupně převzalo důležité role a hned se zapojilo do jedné z nejlepších evropských soutěží ve velkém stylu. Skvělý mix zkušeností a mladé energie udělalo pro PBP historickou sezonu a jedno je jasné, o budoucnost je v PBP postaráno dobře.

Semifinálové utkání i přes neskutečně teplý den v Praze sledovalo téměř 1000 fanoušků, kteří viděli další skvělou podívanou a reklamu na americký fotbal. Nejprve vedení Vikings 0:10, poté obrat PBP na 17:10 a zase zpět na konečných 17:27. Hvězdou utkání byl RB Devonta Jordan z Vídně, který ukázal, že patří k nejlepším RB napříč celou Evropou. Podrobným popisem utkání i s rozhovory vás provede štáb COVER1, který byl přítomen na pražském semifinále. Nebo se podívejte jak atmosféru zápasu zachytil skvělý Jiří Šimek z Šimek Creative Studio.

Black Panthers v sezoně 2023 ukazovali, že nejsou týmem jednotlivců ale Týmem s velkým T. Ani jeden z hráčů, vyjma QB Jarnagina, nebyl v top 5 individuálních statistikách, ale tým byl vždy na čele týmových statistik a bojoval jako jeden muž. Útok se opíral právě o QB Tylera Jarnagina, který se mohl spolehnout na čtyři skvělé WR Woleského, Robu, Štieglera a amerického importa Petra Andersona. Pozemní útok pak fungoval díky zkušenému Matěji Reinvartovi, kterého doplňovali mladíci Malucha s Prokopem. Skvěle hrála i ofenzivní lajna, která znovu ukázala, jak velký pokrok udělala od loňského roku. Obrana, která v prvním týdnu přišla o svou největší hvězdu CB Filipa Ondráška, stejně tvrdila muziku jako v minulých letech. Zkušenosti LB Tomáše Svobody nebo DB Jana Kabáta se perfektně doplňovaly s agresivitou mladých pušek DB Jakuba Rady , Viktora Jeníčka nebo Ondřeje Kylouška, či členů front seven LB Jakuba Jandy, Ondřeje Mičky nebo DL Jiřího Sládka a Davida Pivoňky. Prostě a jednoduše skvělý mix výborných hráčů.

Ještě před samotným koncem ligového ročníku AFL byli ocenění nejlepší hráči a trenéři. Trenérem roku se stal náš Spencer Ford, který poté co převzal hlavní roli po Tayloru Breitzmanovi dovedl pražský tým poprvé v historii k prvnímu místu po základní části a bilanci 10-0. MVP ligy byl pak zvolen Tyler Jarnagin, který ve svém prvním roce v Evropě potvrdil své výkony, které předváděl na americké univerzitě.

Pro PBP tak sezona skončila před vytyčeným cíle, tedy ziskem Austrian Bowlu, ale i tak to byla historická jízda. Děkujeme všem fanoušků, sponzorům, trenérům, rodinám hráčů i všem ostatním, kteří naši cestu letošním rokem sledovali a podporovali. Něco končí a něco začíná… tým je stále hladový na příští rok ukázat, že titul už je pouze otázkou času. Ještě jednou děkujeme všem z PBP Family - bez vás by to nešlo.

PBP ONE TEAM ONE HEARTBEAT!

Jan Štiegler