Historická výhra nad Vikings!

O víkendu proběhl ve fotbalovém centru Ravelin ve Vídni souboj prvního a druhého týmu tabulky AFL. Opakování loňského semifinále proti sobě postavil náš celek s bilancí 7-0 a vídeňské Vikingy s bilancí 7-1, před zaplněnou tribunou domácích fanoušků, ale i početné výpravy našich fanoušků z ČR. Historické zápisy těchto dvou týmů mluvily před zápasem jasně, Prague Black Panthers ani Prague Panthers ve své historii čítající přes dvacet sezón ještě nikdy vídeňský celek neporazili. V neděli však mělo být vše jinak a přepisovat se historie.

Prague Black Panthers do zápasu vstoupili bez amerického WR Petera Andersona, který se potýká se zraněním, a bohužel chyběl i vedoucí runningbarck týmu Adrian Malucha, který vinou zranění své místo v sestavě musel přenechat svým spoluhráčům. I tak byli PBP odhodlání oplatit Vikings porážku z loňského semifinále. Proti našemu týmu stál na druhé straně RB Devontae Jordan, který je jednoznačně nejlepším běžcem současné AFL, a dvojce amerických DBs Reed s Lawrancem, v secondary Vikings. Byli to ale naši hráči, kteří skórovali první. Po dlouhém drivu našeho útoku se těsně před endzone prosadil po přihrávce QB Tylera Jarnagina WR Kamil Roba, který touchdownem otevřel skóre utkání. Extra point se bohužel nepodařil proměnit, ba naopak zblokovaný kop donesli Vikings přes celé hřiště až do enzdzone našeho týmu a skóre bylo 6:2. Ve druhé čtvrtině Vikings skórovali díky WR Maurerovi, který poslal Vikings do vedení 6:9, ale také přišli o QB Hroudu, který si poranil kotník. To však znamenalo pouze víc prostoru pro dominantního Jordana a trojici amerických importů Vikings.

Druhý poločas znovu začali lépe naši hráči. Tomáš Svoboda nejprve chytil interception a následný drive přetavil v body Tyler Jarnagin, který si doběhl pro svůj první touchdown - 13:9. Vikings po souvislém drivu na konci třetí čtvrtiny znovu kontrovali, když se poprvé v zápase prosadil hvězdný Jordan, který touchdownem znovu poslal VIkings do vedení 13:16. Tento stav se držel až do pozdní čtvrté čtvrtiny. PBP měli několik povedených drivů, které ale bohužel skončily buď chybami v endzoně nebo zblokovaným field goalem. Minutu a půl před koncem, tak měli PBP v hloubi vlastního pole poslední šanci dostat zápas alespoň do prodloužení.

V klíčovém drivu se o slovo přihlásili zkušení wide receiveři PBP. Faul na Kamila Robu nejprve znamenal posun o 15y směrem k endzoně Vídně, následně dvěma catchy poslal Jan Štiegler tým o 30y vstříc poli soupeře a svůj díl práce přidal i vynikající Jakub Woleský, který také pomohl týmu dostat se na 19y linii Vikings. Z ní pak v čase 0:04 kopal field goal Martin Mandík, který musel proměnit, aby šlo utkání do prodloužení. Madník udržel nervy na uzdě, a proměnil jeden ze svých nejlepších a nejdůležitějších field goalů v kariéře 16:16.

Prodloužení se hraje po vzoru amerických univerzit, tedy každý tým v sérii dostane míč na 25y linii a pokud některý ze soupeřů skóruje více bodů z drivu vyhrál. PBP začali na míči jako první a díky skvělému běhovému příspěvku Jarnagina došli až před endzone soupeře, kde finální yard urazil do endzone znovu Tyler Jarnagin - touchdown. Martin Mandík neměl problém a jeho extrapoint prolétl skrz konstrukci. Vídeň odpověděla podobnou sekvencí her, když se také podruhé v zápase radoval RB Jordan. Vídeň ale nechtěla hrát další sérii a místo kopu za bod, zvolila dvoubodovou konverzi. Buď a nebo! Kdo vyhraje akci, vyhraje zápas.

V backfieldu Vikings byl znovu obávaný RB Vikings, na kterého se naše obrana pochopitelně zaměřila. Vikings chtěli náš tým překvapit podobnou trikovou akcí, která jim málem vyšla na začátku prodloužení, ale naše obrana pod taktovkou Estebana Avilii byla připravena. Všichni hráči splnili své úkoly na 100 % a Jiří Hamal byl tím mužem, který dobře zůstal u svého hráče, zamezil přihrávku na “Tackle eligible” hráče a donutil QB Viking k chybě! 23:22 pro PBP, nával emocí a první výhra PBP nad Vikings v historii! Navíc v příchutí stále jediného neporaženého týmu letošní AFL! Je jen třešničkou na dortu to, že v trenérském týmu je i trenér LB Daniel Krejbich, který jako hráč sváděl s VIkings ve své aktivní kariéře spoustu tvrdých duelů, ale nikdy neokusil jak chutná výhra nad tímto hegemonem evropského fotbalu. S dalšími trenéry a hráči z historie PP/PBP tuto chuť okusil až teď a byla sladká. PBP si díky ní zajistili domácí playoff v letošním roce a stále míří za svým cílem - trofejí z Austrian Bowl!

HIGHLIGHTS zápasu:

Jan Štiegler