Zápas sezony se blíží - semifinále v Grazu

Ten nejdůležitější moment celé sezony se v tomto ročníku smrskne do soboty 13.7.2024, kdy náš tým vycestuje do Grazu, kde se s tamními Giants střetne v boji o finále. Jeden zápas. Jeden postupující do Austrian Bowlu. Pro druhého sezona končí. Takový je americký fotbal, a tak blízko je úspěch a smutek vedle sebe.

S Giants se PBP potkali v tomto ročníku už dvakrát, a to na nejvzdálenějším spektru základní části - v prvním a posledním týdnu. Pokaždé z toho ale byla těsná partie, kde rozhodovaly maličkosti. V prvním týdnu Giants dokázali dorovnat ve čtvrté čtvrtině skóre utkání a nakonec se radovali z výhry v prodloužení, když nejprve sami TD skórovali a našemu útoku následně vzali míč. Druhý zápas na konci základní části by se dal rozdělit na dvě poloviny. V první polovině zápasu hrála většina starters PBP a skóre bylo 10:10. Do druhé poloviny náš celek prostřídal a dal šanci mladším hráčům. Giants se nakonec podruhé v sezoně radovali z výhry, tentokrát 13:24. O tom že se v semifinále bude jednat o těsný duel je tedy naprosto jasno.

Graz Giants základní část zakončili na druhém místě s bilancí 9-1 pouze o skóre za Vienna Vikings. Většina jejich zápasů byla velmi těsná, ale všechny tyto duely byli Giants schopni dotáhnout do vítězného konce, zároveň se stali jediným týmem, který porazil Vikings, 14-13 na domácí půdě na začátku června. Jejich sezona, tak trochu připomíná sezonu PBP z minulého roku. Doufejme, že semifinálový duel týmu, který zvládla těsné utkání základní části minulého roku v play-off nevyjde.

Sílou Giants je obrana, která inkasovala pouze 116 bodů za celou sezonu a s průměrem 11,6 bodu na zápas byla druhou nejlepší obranou v lize po PBP D. Zároveň zachytila 15 INT, což je nejvyšší číslo v lize. V útoku se spoléhají na QB Nica Vissera, který naházel 1441y a přidal 16 TD a 4 INT. Vzdušný útok Grazu má hned čtyři hráče, kteří mají nad 250 receiving yardů. Nejlepším v počtu yardů je Reissner Valentin (440y a 6 TD) a Pirer Christoph (357y a 6 TD). Hlavní hrozbou na pozici RB je Bleckmann Fritz, který naběhal 452y a zapsal 5 TD.

PBP museli na konci roku vynuceně udělat změnu na pozici QB a otěže útoku převzal QB Dre Harris, kterým všem ukázal svou schopnost vytvořit hru jak po zemi, tak vzduchem. Útok PBP se tak stal více duálním a Harris, zaujal za 1,5 zápasu jenž odehrál - 87 yardy po zemi z 12 pokusů a třemi touchdowny. Běhový útok se ale může spolehnout i na Pavla Prokopa (512y - 5 TD) a Jakuba Březinu (716y - 4 TD). Oba dva ukázali své schopnosti a patřili k elitě v celé lize. Vzdušný útok znovu spoléhal na nestárnoucí duo Woleský-Roba, kteří dohromady nachytali téměř 700y a přidali 9 TDs. Skvělou nováčkovskou sezonu zažil v AFL dorostenec roku 2023 WR Jan Vrňata, který byl v pořadí týmu druhý v počtu yardů - 340, a dokonce měl nejvíce TD - 6. PBP D se spoléhala na Jalena Dennise (39,5 tacklu a 7 INT), Jana Kabáta (36 tackle, 1 INT, 1 sack), Ondřeje Mičku (24,5 tackle) a Ondřeje Kylouška (24 tackle a 1 sack). Nejlepším pass rusherem se stal Jiří Sládek (4 sacky) a mladík František Březina (3 sacky).

Takto jsou karty rozdány před semifinále, ale rozhodne se až v sobotu od 16:30 na hřišti v Grazu (LINK na údálost). Náš celek cestuje do Štýrského Hradce už den předem, aby dlouhá cesta nebyla faktorem a tým byl připraven na svůj nejlepší výkon v nejdůležitějším zápase sezony. Jdeme na to - zápas sezony je tu! Držte nám palce, jsme na prahu historického postupu do finále rakouské ligy.

PBP - ONE TEAM ONE HEARTBEAT

Jan Štiegler