Rozhovor s legendou #22

V předvečer nejdůležitějšího zápasu v klubové historii nezapomínáme ani na hráče minulosti, kteří se zasloužili o vzestup Prague Black Panthers. Jedním z nich je i Jan Štiegler, který před tímto ročníkem po 15ti sezonách ukončil svou bohatou hráčskou kariéru. Dlouholetý kapitán PBP, stálice na pozici WR v AFL, ale také hlavní trenér mládeže, či týmový manažer - to je legenda s číslem 22!

Krátký rozhovor o kariéře, týmu a finále AFL, jedné z nejvýraznějších postav klubové historie. #22 ŠTIGY 🖤💛

1) Jak se za tvojí kariéru tým proměnil a jak se posunul?

Myslím, že celkově jsem to byl spíše já, kdo se v průběhu kariéry měnil. Z týmu jsem vždy cítil stejnou „pantherskou“ atmosféru - hrát jeden za druhého, bavit se fotbalem a užívat si to na hřišti i mimo něj. Výjméčná parta byla už když jsem nastoupil jako junior, kterou vedli legendární bratři Krejbichové, Butch a další staré páky. Štafetu pak přebrala parta Knoflíka, Svódi, Smíška a dalších „mých“ bráchů, až po můj poslední rok s mladýma puškama, které jsem fotbalově vychovával a nakonec si s nima i zahrál. To mě na PBP vždy bavilo ze všeho nejvíc. Celkově se ale organizace neskutečně posunula a je víc profesionální i díky těmto lidem, který zůstali a pomáhají ji rozvíjet.

2) Sám jsi byl několikrát v semifinále AFL, a letos jsou PBP poprvé v historii ve finále. Jak se koukáš na letošní úspěch?

Neuvěřitelný úspěch, být ve finále jedné z nejlepších evropských lig. Jsem neskutečně šťastný, že se to povedlo! Několikrát jsme byli blízko s Kylem Newhall-Caballerem pod centrem, nebo když nás vedl coach Taylor Breitzman, až po loňskou základní část 10-0, ale vždy ten pomyslný krůček chyběl. Jsem rád, že to tahle parta zvládla a i nám všem hráčům z historie PBP, co jsme se o to pokoušeli v minulosti a nuspěli, konečně dopřáli pocit, že jsou PBP ve finále AFL!

3) Pojedeš se podívat na zápas do Vídně? A jaký se očekává průběh? Jsme připraveni?

Samozřejmě si finále nenechám ujít, organizačně je to náročnější, než kdybych se připravoval jako hráč:) Je to finále, stát se může všechno, to už jsme si ve velkých zápasech několikrát ozkoušeli. Věřím, že tenhle tým je po celé sezoně připraven na velký úspěch!

4) Přestože jsi skončil jako hráč, pořád zůstáváš v týmu jako manažer a trenér U21/U18. Mohl bys trochu přiblížit nástup nově vychované generace?

Jak jsem říkal na začátku, pořád vidím to, co jsem se snažil já pochytit od hráčů jako byl Dan Krejbich když jsem nastoupil, že něco podobného zase chytají mladí hráči od naší generace a budou to předávat dál. Koloběh, který bud pokračovat - PBP Way! To je věc, kterou se už skoro dekádu snažím předat já všem svým svěřencům, které jsem fotbalově vychoval, a kteří teď jsou krok od historického úspěchu. PBP BABY!

Jan Štiegler