Austrian Bowl 2024 - Preview

Vrchol sezony a historický den pro PBP se nezadržitelně blíží. V neděli 28.7.2024 se Prague Black Panthers poprvé v historii představí ve finále rakouské AFL - jedné z nejlepších evropských soutěží. Soupeřem jim bude klubový evropský hegemon Vienna Vikings. Zde Preview k finálovému duelu.

PBP v této sezoně ukazovali neskutečnou týmovost a i přes nepříliš povedený start se nakonec podceňovaná družina mladíku okolo hlavního trenéra Spencera Forda probojovala do finále. Podařilo se jí tedy něco, co se nepodařilo ani týmům Black Panthers s Kylem Newhall-Caballerem pod centrem v roce 2015, Taylorem Breitzmanem jako HC v roce 2014, Herbertem Gamboou a dominantní běhovou hrou v roce 2019 ani zkušenému týmu v čele s WR Janem Štieglerem nebo Tomášem Svobodou v roce 2023, který prošel základní část poprvé v historii bez prohry. Až tento rok se to povedlo týmu plného mladíku, v čele s Ondřejem Kylouškem, Viktorem Jeníčkem nebo Janem Vrňatou, kteří ještě pár let zpátky hráli v pantherském dorostu, podpořeného veterány, kteří zažili předchozí zmíněné sezony jako kapitáni Jakub Woleský nebo Jan Kabát.

Black Panthers se v této sezoně mohli tradičně opřít o vynikající obranu. Defenzivní koordinátor Esteban Avila druhý rok v řadě perfektně dokázal spojit agresivitu a kreativitu PBP D. Ta se stala nejlepší Passing Defence ligy, když soupeřům vzduchem v průměru povolila pouze 117 yardů na zápas. Vynikající secondary těžila z páce CB Filipa Ondráška, který se vrátil po dlouhém zranění, a každý další zápas se vrací do své staré formy a ukazuje, že patří mezi nejlepší české hráče současnosti. Doufejme, že finále bude jeho zlatým dne, kdy ukáže “Ondrášek Island”. Není to ale jen tento cornerback. Secondary perfektně funguje i díky Američanovi Jalenu Dennisovu, který se stal DPOY AFL, když zachytil 7 interceptionů a přidal téměř 40 tacklů. Vynikající sezonu měl i CB Jakub Rada (1 INT, 22t, 3 BrUp) , FS Viktor Jeníček a SS/OLB Jan Kabát, kteří byli základem nejlepší pásové obrany ligy.

Proti nejlepší passové obraně ale stojí nejlepší passový útok ligy. Offense Vikings totiž vzduchem soupeřům nasázela v průměru 292y na zápas, což je o 100y více než druhý tým v pořadí. Rakouský QB Nico Hrouda, který je i hlavním quarterbackem národního týmu Rakouska, naházel 2405y a přidal 25 touchdownů. Jeho mužem číslo jedna je Američan Andre Fine, který nachytal 959y (1. v lize) a přidal 12 TD (1.)

V opačném gardu se pak PBP v útoku spoléhají na běhový útok, který byl tím nejlepším v celé lize. 185yardů získali Black Panthers v průměru na zápas po zemi, a to vše velkou část sezony bez hbitého QB Dre Harrise, který se připojil až na poslední tři týdny základní části po nuceném odstupu Tylera Jarnagina. RB Jakub Březina získal 716y (2. v AFL) a 3 TD, zdatně mu sekundoval RB Pavel Prokop (512y a 6 TD). Spolu s QB Harrisem a fantastickou ofenzivní lajnou ve starting rotaci Mikuláš Benda, Vratislav Havlovic, Jakub Švidek, Petr Marek, Bohumil Tomčík a Ondřej Smutný je tak síla PBP O jasná. Nezapomínejme ale ani na zkušené WR Jakuba Woleského a Kamila Robu, podpořené mladíky jako Jan Vrňata. I ti několikrát ukázali, že dokáží vyhrát zápasy. Tajnou zbraní pak může být například WR Sebastien Crosby nebo Dan Lindovský, jenž na svůj mladý věk předvádí vynikající výkonnost.

To by nebylo finále, aby proti sobě nestály nejlepší týmy. Tou nejlepší obrannou jednotkou proti běhu je totiž obrana Vikings. Ta soupeřům dovolí pouze necelých 60y v průměru na zápas a bude tak zajímavé sledovat, kdo se nakonec bude radovat.

Karty jsou tedy rozdány jasně…

Nejlepší passová obrana ligy (PBP) vs. Nejlepší passový útok ligy (Vikigns)

Nejlepší běhový útok ligy (PBP) vs. Nejlepší běhová obrana ligy (Vikings)

Jeden zápas - vítěz bere vše. Historický okamžik na dosah. PBP jsou krůček od nesmrtelnosti. Pojďte podpořit náš celek a být součásti historie!

Neděle 28.7. od 17:00 v Ergo Aréně kousek od Vídně.

PBP v Austrian Bowlu. Prague Black Panthers proti Rakousku. U toho nesmíte chybět!

Děkujeme také našim sponzorům bez kterých bychom nemohli bojovat o historický úspěch. Díky hlavnímu sponzorovi firmě ATT Investments a jejímu majiteli panu Miroslavu Zadákovi. Podpora, která dostala PBP doslova až do finále.

Díky také firmám ASETA Group, EXCHANGE nebo stanici Nova Sport a spoustě dalších podporovatelů PBP - bez vás by to nešlo a moc si vaší podpory vážíme. Teď už jen udělat jeden krok pro NÁS VŠECHNY!

PBP - ONE TEAM ONE HEARTBEAT


Jan Štiegler