Bitva s Obry

V neděli 20.6. byl po dlouhé době v Praze znovu k vidění ten nejlepší americký fotbal na území ČR. Letos poprvé se díky zlepšené epidemiologické situaci mohli PBP představit před domácími fanoušky a přerušili tak sérii pěti venkovních zápasů, které museli absolvovat v řadě. Do stověžatého města přicestovali v rámci 7.kola rakouské AFL Graz Giants, kteří si to v de facto čtvrtfinále rozdali o poslední postupové místo v playoff letošního ročníku. I přes omezení, v rámci koronavirových opatření, přilákal tento rozhodující duel a vidina skvělého fotbalu spoustu fanoušků na domácí stadion PBP v Praze na Proseku.

Oba týmy si byly vědomi důležitosti tohoto utkání a začalo se opatrně a neúspěšně, 3 & OUT, na obou stranách. V druhém obranném drivu obrana PBP ukázala její sílu. RB Grazu Rock ztratil míč a DL Jakub Smutný ho zalehl a připsal si první turnover zápasu. Následnou šanci však PBP v útoku nevyužili a do hry se tak znovu dostal útok Giants. Ten ukázal svou největší přednost, a to spolupráci amerického QB Millera a WR Adamse. Adams zachytil míč na vlastních 21 yardech a 79 yardovým během ukázal, proč má nejlepší čísla v lize - 0:7. PBP odpověděli dlouhým drivem, který čítal 17 akcí na na jehož konci stál WR Kamil Roba, kterého přesnou přihrávkou našel QB Zack Greenlee - 7:7. Útok Grazu se následně rychle pakoval ven ze hřiště, když měl sérii 3 a ven, a na čtvrtý down přehozený snap stihl hostující punter zachránit pouze 6y puntem. Nabízenou šanci využil útok domácích když se podruhé v zápase prosadilo duo Roba-Greenlee - 14:7. Pak ale znovu upláchl WR Adams, tentokrát pro 54 yardů a bylo srovnáno - 14:14. PBP se dostali minutu před koncem poločasu těsně před endzone Giants, ale tři podhozené přihrávky QB Greenleeho na volné WR Štieglera a Woleského v endzóně nebyly úspěšné a Panthers museli vzít za zděk FG z nohy K Martina Mandíka - 17:14. Pak ale přišel tvrdý direkt, dvě dlouhé hry Giants, a následný TD sedm vteřin před koncem poločasu - 17:20.

První poločas byl tak ve znamení velmi vyrovnaného a pohledného fotbalu, kde Black Panthers vsázeli na postupný posun a Giants se mohli opřít o big play své největší hvězdy WR Adamse. V druhé půli se čakalo velkolepé vyústění hádanky o poslední postupové místo do playoff.

Bohužel tomu tak nebylo. Panthers začali poločas 3&OUT a Giants osvědčenou spoluprácí Miller-Adams - 17:27. PBP se znovu nepodařilo získat větší yardový zisk ani v dalším drivu a krátké odkopnutí pouze předurčilo pozici pro rozhodující TD zápasu, který zachytil WR Sommer a posunul skóre na rozdíl 17 bodů - 17:34. Panthers ve čtvré čtvrtině ještě zkoušeli obrat ve stylu Patriots v SB LI, ale ten nebyl úspěšný a naopak Giants potvrdili svou hru v druhé polovině dalším touchdownem, který upravil skóre na konečných 17:41.

Ač skóre nevypadá, jednalo se o velmi vyrovnaný zápas, kde první polovinu byl lepším týmem pražský celek, ale nedokázal si vybudovat vedení, a druhou půlku jasně opanovali hráči ze Štýrského Hradce. Giants si tak v přímém souboji o místo v playoff upevnili pozici v tabulce a k postupu jim stačí porazit v posledním kole Modling Rangers, kteří letos ještě nevyhráli.

PBP tak musejí čekat na zázrak a věřit v prohru Grazu a následnou výhru nad Vikings a Raiders.

Právě dva powerhouse evropského fotbalu - Vienna Vikings & Innsbruck Raiders se představí v Praze na Proseku, v posledních dvou týdnech AFL, když 3.7., respektive 11.7. odehrají tyto nejlepší evropské týmy své klání s borci z PBP. O pořádný fotbal tedy nepřídete a pokud chcete vidět, jak vypadá nejvyšší kvalita fotbalu v Evropě, doražte do Prahy!

Šance na playoff jsou sice mizivé, ale zápas proti Giants dal fanouškům znovu možnost vidět nejlepší sport na živo, a my jim za celý klub Prague Black Panthers musíme poděkovat, že i v tak horkém počasí vytvořili neskutečnou atmosféru! Děkujeme!

ONE TEAM ONE HEARTBEAT

Jan Štiegler