Miroslav Kysilka - NFL International Combine

V průběhu loňského roku se náš OT Mirek Kysilka už podruhé v řadě zúčastnil NFL International Combine, ze kterého si zástupci nejslavnější ligy světa, slavné NFL, vybírají mezinárodní hráče, kteří se pak pod jejich dohledem připravují v NFL International Pathway Program na svou šanci zařadit se do týmů NFL. V roce 2019 dostal Míra po své první účasti pozitivní zpětnou vazbu, a v roce 2020 udělal vše proto, aby se stal prvním českým hráčem na soupisce NFL. Bohužel mu to nevyšlo, ale i přesto byl ze všech českých hráčů nejblíže nakouknout do NFL. Tady krátký rozhovor o jeho cestě za snem.

Míro, jak jsi se vůbec dostal k programu NFL IPP?

Byla to shoda náhod. Jedním z našich trenérů v roce 2019, který přišel v polovině roku byl Emmanuel Lewis, nás ofenzivní koordinátor a ten, jak jsem se později dozvěděl, mě ve vyšších evropských fotbalových kruzích doporučil, abych se účastnil NFL International Scouting Combine pod záštitou NFL IPP. Lidé z NFL IPP se poté na mě ptali jak v končinách rakouské AFL tak i německé GFL a posléze jsem obdržel pozvánku. Letošní pozvánka již byla napřímo domluvená se zástupci NFL IPP, kterým jsem se loni líbil, ale nesplňoval jsem přísná, zejména atletická kritéria.

Jak probíhala tvoje příprava na NFL International Combine?

Někdy v průběhu dubna 2020, krátce poté co mi zástupci NFL IPP potvrdili účast na Combinu v roce 2020 jsem učinil rozhodnutí, že od daného momentu až do Combinu podřídím vše (školu, práci i osobní život) přípravě. Domluvili jsem se svým vynikajícím kamarádem (a jeho ženou, aby mu to dovolila 😊) Remigiem Machurou na tom, že on bude plně zodpovědný za moji přípravu na Combine. V první fázi a to cca do konce června bylo hlavním úkolem shodit váhu na +- 140 kg, jelikož to byl jeden z požadavků zástupců NFL IPP. Trénoval jsem až 11x týdně, kdy ranní tréninky byly zejména cardio tréninky pro snížení hmotnosti a odpolední tréninky již byla atletická nebo silová příprava. Parťáky v přípravě byli mí parťáci z OL v PBP (bratr Zbyněk, Michal Knotek a Roderik Subovic), kteří odjeli podstatnou část odpoledních tréninků se mnou. Můj typický den vypadal tak, že jsem ráno 1,5h trénoval, posléze chvíli pracoval, po obědě spal a večer opět trénoval – prostě a jednoduše život, který za normálních okolností nejde praktikovat, ale zároveň to byla jediná možnost, jak trénovat 11x týdně tak, aby to tělo vydrželo. V druhé části přípravy jsme se již více věnovali silovým a atletickým věcem, a to zejména přípravě na jednotlivé drily, které jsou součástí Combinu. Vzhledem k tomu, že to doba Covidová dovolila tak jsme odjeli i na týdenní soustředění do Nymburka, kde cca 6 týdnů před Combinem vyvrcholila příprava. Plán v následujících 6 týdnech byl takový, že tělo se bude pouze optimalizovat do potřebné formy na Combine. Bohužel v této optimalizaci přišlo první zranění, kdy jsem si natrhnul zadní stehenní sval a aby, toho nebylo málo tak týden poté jsem i já měl pozitivní test na Covid. A tak jsem se 4 týdny před Combine ocitnul v 10 denní karanténě bez možnosti jakkoliv cvičit (měl jsem střední průběh). Nakonec jsem tělo zvládnul dát aspoň na 95% do kupy a vzhledem k zhoršující se situaci okolo Covidu v ČR jsem musel odcestovat do Německa již týden před Combinem, jelikož od 1.10. hrozila všem Čechům přijíždějícím do Německa karanténa. Poslední dny přípravy tedy probíhali na hotelovém pokoji a v hotelovém fitku v Německu.

Rád bych i touto cestou poděkoval všem, kteří mi v přípravě pomáhali a to tedy zejména svému bratrovi Zbyňkovi, trenérovi Remigiovi, parťákům z OL a dále pák doktorům Kubovi Woleskému a Honzovi Šimánkovi, kteří mi vždy s každou bolístkou pomohli. V neposlední řadě nesmím taktéž zapomenout na své fyzioterapeuty Janu Hančovou, Terezii Čerbákovou a Pavla Albrechta, kteří udrželi mé tělo v provozu schopném stavu po celou dobu.

Jak probíhal samotný Combine, byl jsi spokojen s výsledky?

Combine probíhal venku a počasí nám nepřálo, to však ale na moje výsledky nemělo vliv. Kvůli covidu a vzhledem k tomu, že to probíhalo venku nebyl na pořadu dne bench press – ten jsme museli doposlat do konce týdne z domovských posiloven. Combine drills mají jasné a dané pořadí a já jsem je zvládl s těmito výsledky:

10y split na 40y dash1,74s (kvůli zranění stehenního svalu jsem celý 40y sprint vypustil)

Broad jump105 inches / 267 cm

20y shuttle4,63s

3 cone drill7,81s

 Bench press 100kg28x

 Poté následovali poziční drily, které vzhledem k tomu, že nemám přístup k natočeným videím, neumím zhodnotit, ale pocit z nich byl velice dobrý.Když jsem výsledky porovnával s výsledky z velkého NFL Combinu v Indianapolisu tak jsem byl velice spokojen. Výsledky byly lehce víc než nadprůměrné.

Zaskočilo tě něco na samotném testování hráčů?

Na samotném testování mě nic nepřekvapilo. Combine drills jsem znal z roku 2019 a věděl jsem co se ode mne čeká. Organizace byla profesionální tak jak asi každý od NFL čeká. Testování mě usvědčilo v tom, že NFL IPP nehledá skvělé fotbalové hráče – hledá skvělé atlety, u kterých doufá, že je naučí hrát americký fotbal. A to je podle mě pro budoucí generace to nejdůležitější co si musí uvědomit v rámci jejich příprav a potencionálního snu dostat se do NFL IPP.

Jaká byla konkurence mezi hráči, se kterými jsi se setkal?

Z důvodu Covidu bylo hodně menších combinů po celém světě. Na mém termínu ve Schwabisch-Hallu jsme byli jen tři. Jedním z nich byl i vybraný OL Maximilian Pircher. Popravdě musím říct, že mě jeho výběr velice zaskočil a zaskočil i ostatní co Maxe znají. Jeho čísla nebyla dobrá, ale co se musí nechat je, že je naprosto obrovský (cca 206 cm) a neskutečně mladý (myslím 19 let), což je to co ho tam nejspíš dostalo, protože má neuvěřitelný potenciál a je to prototyp NFL OT. Pokud ho to v NFL IPP na Floridě naučí, bude to jednoznačně top prospekt, který bude moct bojovat o NFL, a to hlavně díky svému vzrůstu. Můj osobní názor ale je, že má nejméně 2-3 roky práce před sebou předtím, než by mohl začít pomýšlet o NFL. Ale jak jsem řekl. Je mu teprve 19 let a je toho spousta teprve předním.

Koho bys hodnotil jako nejlepšího hráče mezi všemi vybranými?

Z těch, proti kterým jsem měl možnost hrát nebo je osobně potkat tak nejlepším atletem je francouzský DE Yoann Miangue. Má před sebou obrovskou fotbalovou cestu, ale atlet je to neskutečný, což se domnívám je i jeden z důvodů proč byl vybrán. Celkově si myslím, že nejlepší hráč, který byl vybrán je japonský RB Taku Lee, ale toho znám pouze z doslechu.

I když to nakonec nevyšlo, jaké jsou pocity z celého procesu jít si za snem, tedy NFL?

Asi to mnohé překvapí, ale já jsem spokojený. Ano nevybrali mě, mrzí to, bolí to, ale já pro to udělal vše, co bylo v mých silách a obětoval jsem tomu vše co jsem mohl, takže je potřeba nalít si čistého vína – prostě a jednoduše nesplňuji přísná kritéria a na NFL IPP nemám. Doufám ale, že moje cesta ukáže mladým, že je to rozhodně možné (jelikož já super atlet nikdy nebyl), ale že je zapotřebí tomu obětovat naprosto vše a ještě něco navíc. Pokud možno začít co nejdříve, jelikož si myslím, že části mého neúspěchu byl i můj již vysoký fotbalový věk, poněvadž „prime“ ofenzivního lajnaře je mezi 26 a 29 rokem, tj. u mě už by nebyl dostatečný čas na development pro NFL potřeby. Doufám, že brzy se najde nějakých Čech nebo Slovák, který se do NFL IPP dostane, např. slovenský kolega Lukáš Bočkay měl pouze o malinko horší čísla něž já letos ale zároveň je o několik let mladší. Doufám, že jemu to vyjde a třeba se přidá ještě někdo jiný.

Co dál, jaké jsou tvoje další plány s fotbalem?

Krátkodobým cílem je jednoznačně titul v AFL s PBP a v rámci mého schizofrenního fotbalového života i titul v GFL s Dresden Monarchs. V této souvislosti bych i rád navázal spolupráci mezi PBP a Dresden Monarchs, jelikož se domnívám, že je spousta věcí, kterým bychom se od nich mohli přiučit a to i vice-versa. Co se týče těch dlouhodobých cílů, chci pomoc PBP a fotbalu v Čechách obecně dostat se o par stupínků výše tak, abychom jednoho dne mohli ten náš český fotbal nazývat aspoň polo-profesionální. Hrozně rád bych fotbalu zbavil nálepky „pivního“ sportu, a to pokud možno co nejdříve, jelikož dokud většina hráčů bude hrát fotbal pouze proto, aby si udělali „chuť“, tak ten fotbal nikdy nikam neposuneme…

Míra ušel za poslední rok neuvěřitelnou cestu a je obrovská škoda, že nakonec sen o NFL IPP nevyšel. I tak je na něj celá organizace PBP nesmírně hrdá a Míra všem ukázal, že pokud na sobě pracujete, sen o NFL není zas tak nereálný. Doufejme, že tohle je jen první vlaštovka a v budoucnu uvidíme další hráče PBP nebo ostatní české hráče v boji o slavnou NFL.

55540668_2371795706434597_4317949691770699776_o.jpg
Jan Štiegler